کشور آلمان یکی از بهترین کشورهای اروپایی است و از نظر قدرت اقتصادی در جهان از جمله کشورهای برتر است. تحصیل در این کشور رایگان است و از اینرو هر ساله دانشجویان بین المللی زیادی از سراسر جهان برای تحصیل در مقاطع بالاتر به این کشور مهاجرت می کنند. در این مقاله سعی خواهیم کرد تمامی اطلاعات مورد نیاز در مورد شرایط تحصیل در آلمان و مدارک و الزامات لازم را نیز در اختیار شما قرار دهیم.
شرایط تحصیل در
کشور آلمان
دانشگاههای کشور آلمان به دلیل اعتبار بالایی که در سطح جهان کسب کردهاند، برای دانشجویان بین المللی فرصتی عالی برای ورود به بازار کار جهانی هستند. دانشجویان می توانند در حین تحصیل در دانشگاههای آلمان بهطور همزمان به فعالیت کاری و کسب تجربه بپردازند. پس از اتمام تحصیلات و فارغ التحصیلی این امکان برای دانشجویان بین المللی وجود دارد که درخواست اقامت در این کشور را ارائه کرده و به مدت 18 ماه برای یافتن شغل مناسب خود در این کشور ساکن شوند. در این مقاله اطلاعات لازم در مورد شرایط تحصیل در کشور آلمان، نحوه اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی آلمان را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
دلیل انتخاب این کشور به عنوان یکی از مقاصد تحصیلی جهان بسیار بدیهی است. از این جهت که تحصیل در آلمان این امکان را برای دانشجویان فراهم میکند که در حین تحصیل و پس از فارغ التحصیلی در یکی از بهترین کشورهای اروپا اقامت داشته باشند.
دانشجویان بین المللی پس از فارغ التحصیلی میتوانند 18 ماه در آلمان اقامت کنند و به جستجوی کار بپردازند. در صورت یافتن کار و سه سال اقامت در این کشور می توانند درخواست اقامت دائم دریافت کنند.
اقتصاد کشور آلمان از قوی ترین اقتصادهای جهان است و از این جهت آلمان بهعنوان یکی از مهمترین و بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی در اروپا تبدیل شدهاست.
تحصیل در کشور آلمان رایگان است و این مسئله موجب جذب بسیاری از دانشجویان بین المللی از سراسر جهان شدهاست.
دورههای تحصیل در آلمان شامل چهار دورهی لیسانس، فوقلیسانس، دکتری و فوق دکتری است:
سال تحصیلی در اکثر دانشگاههای اروپایی از جمله دانشگاه های آلمان شامل دو ترم است که ترم اول از سپتامبر تا مارچ را شامل شده و ترم دوم نیز از آپریل تا آگوست را در بر میگیرد.
دانشگاه های آلمان بر اساس دسته بندی به چند گروه تقسیم می شوند که شامل موارد زیر هستند:
دانشگاههای آلمان که عنوان Universität یا Hochschule را در کنار نام خود دارند، مراکز آموزشی مبتنی بر تحقیق و پژوهش هستند و دوره های تحصیلات تکمیلی از جمله دوره کارشناسی ارشد و دکتری نیز در این نوع دانشگاهها ارائه میشود. بسیاری از دانشگاههای مهندسی و پزشکی در آلمان جزو دانشگاههای پژوهشی و تحقیقاتی هستند.
دانشگاههای علمیکاربردی جزو دانشگاههایی هستند که در این نوع دانشگاهها بر جنبه کاربردی و عملی رشتههای تحصیلی تأکید میشود و اغلب این نوع دانشگاهها رشتههای مهندسی، اقتصادی و مالی را به دانشجویان ارائه میکنند.
همچنین این نوع دانشگاهها دورههای کارآموزی آوسبیلدونگ را نیز ارائه میکنند که بیشتر بر جنبه عملی تأکید دارند.
در حال حاضر فارغ التحصیلان دانشگاههای علمیکاربردی فرصتهای شغلی بسیار زیادی در اختیار دارند و اکثر کارفرماها، کارکنان خود را از میان فارغ التحصیلان دانشگاههای علمیکاربردی انتخاب میکنند. بنابراین دانشجویان این دانشگاهها آینده شغلی بسیار خوبی دارند. فقط به این نکته توجه داشته باشید که مدارک این دانشگاهها اغلب در کشور آلمان مورد قبول است و فارغ التحصیلان این دانشگاهها قادر به ادامه تحصیل در مقطع دکتری نخواهند بود.
دانشجویانی که علاقهمند به تحصیل در رشتههای هنر و موسیقی هستند باید به دانشگاههای Kunst und Musik und Film Hochschule آلمان وارد شوند. بهطور کلی تقریباً حدوداً 50 دانشگاه هنر و موسیقی در آلمان وجود دارد که امکان تحصیل در رشتههای هنر و موسیقی را فراهم میکنند.
کالجهای زیادی نیز در آلمان وجود دارند که برای جذب دانشجویان خارجی امتحان ورودی برگزار میکنند و دانشجویان واجد شرایط را برای تحصیل در این مؤسسات میپذیرند.
برلین
برلین با جمعیتی بالغ بر 3.5 میلیون نفر بزرگترین شهر آلمان است که بیشترین تعداد دانشگاهها و مؤسسات علمی و پژوهشی را در خود جای داده است. از آنجا که هزینه زندگی در این شهر پایین است، این شهر به مقصد مهاجرتی بسیاری از دانشجویان بین المللی تبدیل شدهاست.
این شهر در مقایسه با سایر شهرهای بزرگ آلمان از جمله مونیخ، هامبورگ و فرانکفورت، پایینترین هزینهها را برای تحصیل و زندگی دانشجویان بین المللی دارد.
دانشجویان بین المللی که مایل به ادامه تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی هستند می توانند دانشگاه های برلین را انتخاب کنند زیرا دانشگاه های این شهر اغلب رشته ها را به زبان انگلیسی ارائه می کنند.
مونیخ
از محبوبترین شهرهای دانشجویی آلمان شهر مونیخ است که جزو بزرگترین شهرهای آلمان نیز میباشد. این شهر با وجود ویژگی هایی مانند امنیت، بهداشت و چند فرهنگی بودن، برای تحصیل در دوره تحصیلات تکمیلی، شهری مطلوب است. همچنین این شهر جزو 10 شهر برتر صنعتی در جهان است.
مهم ترین دانشگاه های شهر مونیخ شامل دانشگاه فنی مونیخ و دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ است که هزینه تحصیل در این دانشگاه ها نیز رایگان می باشد.
فرانکفورت
بانک مرکزی اروپا در این شهر قرار دارد و این شهر یکی از بزرگترین مراکز مبادلات بورس در جهان است. دانشجویان بین المللی زیادی از سراسر جهان با رویای درخشش در دنیای اقتصاد جهانی وارد دانشگاههای این شهر میشوند.
بر اساس بررسی های سالانه، شهر فرانکفورت از لحاظ کیفیت زندگی در رتبه دوم بهترین شهرهای جهان قرار دارد.
دانشجویان بین المللی که ملیتشان خارج از کشورهای اتحادیه اروپا است برای تحصیل در کشور آلمان باید از طریق سفارتخانهها و کنسولگریهای آلمان در کشور خودشان اقدام به اخذ ویزای دانشجویی آلمان کنند.
رزرو وقت درخواست ویزای تحصیلی آلمان بهصورت آنلاین و تنها از طریق سایت سفارت امکان پذیر خواهد بود. در زمان کنونی و با توجه به اینکه تعداد متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی آلمان بسیار زیاد است، امکان دریافت وقت مصاحبه بسیار سخت شدهاست و متقاضیانی که پذیرش و فاند دریافت کردهاند یا قصد اخذ پذیرش دارند، باید با زمان بندی دقیق برای اخذ پذیرش و وقت مصاحبه از سفارت برنامه ریزی کنند.
تمامی مدارک ارائه شده به سفارت آلمان باید توسط مترجم رسمی دادگستری به زبان آلمانی ترجمه شوند و توسط وزارت دادگشتری و وزارت امور خارجه ایران به تائید رسیده باشند.
همچنین به این نکته توجه داشته باشید که یکی از شروط اصلی اخذ ویزای دانشجویی این است که دانشجویان بین المللی مشخص نمایند در سال اول تحصیل مخارج زندگی خود را چگونه تامین خواهند کرد. از این رو باید 12400 یورو برای مقطع کالج و 11208 یورو برای سایز مقاطع در حساب های خود در ایران داشته باشند و گواهی آن را به سفارت ارائه کنند.
مدت زمان مصاحبه مستقیم با افسر سفارت آلمان حدودا 10 تا 15 دقیقه است. این مدت زمان بیشتر به تحویل مدارک مورد نیاز ویزای تحصیلی آلمان اختصاص می یابد. بخشی از این مدت زمان نیز به معرفی متقاضی و هدف و انگیزه اش برای تحصیل در آلمان صرف می شود.
زبان مورد استفاده در روز مصاحبه آلمانی خواهد بود اما اگر متقاضی قصد داشته باشد در آلمان به زبان انگلیسی تحصیل کند، زبان مصاحبه نیز انگلیسی خواهد بود.
ویزای تحصیلی ارائه شده به دانشجویان بین المللی متقاضی تحصیل در آلمان در ابتدا اعتبار سه ماهه دارد و دانشجویان باید پس از ورود به آلمان به اداره امور اتباع خارجی مراجعه کرده و ویزای تحصیلی خود را تا حدود 1 الی 2 سال تمدید کند.
قدم بعدی برای مهاجرت تحصیلی به آلمان اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان است. برای اپلای به دانشگاه های آلمان باید شرایط اپلای و فرآیند آن را بدانید که این فرآیند هم برای هر مقطع تحصیلی متفاوت خواهد بود.
قبل از اینکه با شرایط و فرآیند اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان آشنا شوید باید با دو مفهوم کلی آشنا شوید که در ادامه به این مفاهیم خواهیم پرداخت.
یکی از موارد مهم در اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان این است که تمامی مدارک مورد نیاز را به طور کامل و صحیح تحویل دهید و همچنین نامه تحصیل شما نیز باید کامل و بی عیب و نقص باشد. Uni-assist تمامی مدارک شما را بررسی می کند و درصورتیکه واجد شرایط باشید، مدارکتان را به دانشگاه مقصدتان ارسال خواهد کرد.
وبسایت اسیست فهرست تمامی دانشگاه هایی که مدارک شما را به طور مستقیم قبول نخواهند کرد را ارائه کرده است و اگر نام دانشگاهی در این فهرست قرار نداشته باشد، می توانید با این دانشگاه ها با صورت مستقیم ارتباط برقرار کرد. به عبارت بهتر می توان گفت Uni-assist پل ارتباطی بین متقاضیان اخذ پذیرش و دانشگاه است.
به نکات زیر در رابطه با Uni-assist توجه داشته باشید:
به طور کلی این نامه انگیزه شما از تحصیل در کشور آلمان را نشان می دهد و متنی بسیار ساده دارد. اما در نگارش این نامه باید به این مسئله توجه داشته باشید که نگارش صحیح این نامه در چهارچوب اصولی بسیار تعیین کننده خواهد بود.
مواردی که دانشجویان در هنگام نوشتن انگیزه نامه باید به آن توجه داشته باشند شامل موارد زیر است:
پس از اینکه با واژه های Uni-assist و انگیزه نامه تحصیلی (SOP) آشنا شدید، بهتر است با شرایط و روش های اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان در مقاطع تحصیلی مختلف از جمله کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری آشنا شوید.
ااکثر دانشگاه های آلمان دوره ی کارشناسی را به زبان آلمانی ارائه می کنند و از این رو داشتن مدرک زبان آلمانی B1 برای اخذ پذیرش در این مقطع ضروری است.
برای اخذ پذیرش در دوره ی کارشناسی در کشور آلمان باید معدل دیپلم متقاضی حداقل 16 باشد و همچنین شرط سنی برای این دوره حداکثر 24 سال است.
دریافت بورسیه تحصیلی آلمان در مقطع کارشناسی تقریبا ناممکن است و اکثر دانشگاه ها بورسیه ای برای دانشجویان این مقطع در نظر نمی گیرند. هزینه ای که دانشجویان برای تحصیل در این مقطع بپردازند حدود 200 تا 400 یورو است که در قبال این هزینه دانشگاه خدماتی مانند حمل و نقل عمومی رایگان در کل ایالت را به دانشجویان ارائه می کند. همچنین بسیاری از دانشگاه های آلمان امکان استفاده از خوابگاه های دانشجویی را نیز برای متقاضیان بین المللی فراهم کرده اند.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که دانشجویان این اجازه را نیز دارند که در کنار تحصیل به صورت پاره وقت (20 ساعت در هفته) نیز کار کنند.
مدارک مورد برای تحصیل در دوره کارشناسی آلمان شامل موارد زیر است اما بهتر است مدارک مورد نیاز پذیرش از وبسایت دانشگاه ها نیز مورد بررسی قرار گیرد:
به این نکته توجه داشته باشید که در صورتیکه مدرک “Goethe” یا مدرک B1 آلمانی را نداشته باشید باید تا زمان مصاحبه این مدارک را کسب کنید تا در روز مصاحبه بتوانید تمامی مدارک مورد نیاز را ارائه کنید.
هزینه تحصیل در تمامی دانشگاه های دولتی آلمان رایگان است اما در صورتیکه متقاضی خواهان تحصیل در دانشگاه های خصوصی باشد باید شهریه بسیار بالایی را به صورت سالانه پرداخت کند که این هزینه حدود 8000 تا 20000 یورو خواهد بود.
دوره آوسبیلدونگ یک دوره دانشگاهی در آلمان است که متقاضیان می توانند با مدرک دیپلم نیز در آن شرکت کنند. این دوره امکان تحصیل در برترین دانشگاه های فنی مهندسی در آلمان را برای متقاضیان فراهم می کند و همچنین متقاضیان قادر خواهند بود حرفه های فنی را نیز در این دوره فراگیرند.
از مزایای تحصیل در این دوره امکان تحصیل با مدرک دیپلم و متنوع بودن فهرست رشته های این دوره تحصیلی در آلمان است. این دوره تمامی رشته ها از مهندسی گرفته تا پرستاری را در آلمان در بر می گیرد و تاکید این دوره بر دانش عملی و کسب تجربه برای ورود به بازار کار در آلمان خواهد بود.
هزینه تحصیل در دوره آوسبیلدونگ آلمان رایگان بوده و دانشجویانی که به صورت کارآموز در موسسات فعالیت دارند، ماهانه مبلغ ثابتی نیز به عنوان حقوق دریافت می کنند.
تحصیل در دوره کارشناسی ارشد در آلمان به زبان آلمانی و انگلیسی صورت می گیرد و سهم رشته هایی که به زبان آلمانی ارائه می شوند 70 درصد و سهم رشته هایی که به زبان انگلیسی ارائه می شوند 30 درصد است. همچنین هزینه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد در آلمان نیز رایگان است و معمولا هزینه ای برای دانشجویان ندارد.
برای تحصیل به زبان آلمانی یا انگلیسی در آلمان، متقاضیان باید حداقل مدرک B1 آلمانی یا حداقل نمره 6 آیلتس را کسب کرده باشند.
شرط معدل برای تحصیل در دوره کارشناسی ارشد آلمان، معدل بالای 13 است و تمامی فارغ التحصیلانی که معدل بالای 13 دارند می توانند برای مقطع کارشناسی ارشد در آلمان اقدام کنند. البته در مورد شرط معدل به این نکته توجه داشته باشید که از آنجا که میزان تقاضا برای تحصیل در دوره های کارشناسی ارشد در رشته های انگلیسی زبان بسیار بالا است، از این جهت ظرفیت پذیرش دانشگاه ها بسیار محدود شده است و به طور معمول متقاضیانی که معدل بالای 14 یا 15 دارند، شانس بیشتری برای اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان خواهند داشت.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش مقطع کارشناسی ارشد آلمان به شرح زیر است اما بهتر است مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از دانشگاه های مورد نظر نیز مورد بررسی قرار گیرد.
همانطور که اطلاع دارید دانشجویان برای پذیرش در دوره دکتری در ایران باید در کنکور دکتری شرکت کنند و از این طریق مورد سنجش و ارزیابی قرار بگیرند اما برای پذیرش دوره دکتری در آلمان شرط معدل و موافقت استاد راهنما با طرح ارائه شده برای رساله دکتری دو عامل اصلی هستند که تعیین کننده پذیرش دانشجویان در این مقطع هستند.
متقاضیان برای تحصیل در دوره دکتری در کشور آلمان در ابتدا باید یک استاد راهنما پیدا کنند که حوزه ی تخصصی و پژوهشی او به پژوهش های دانشجو مرتبط باشد. پس از آن دانشجو باید با مکاتبه با این استاد او را متقاعد سازد که می تواند در پیشبرد پروژه های استاد به او کمک کند. انجام این فرآیند به طور معمول اندکی زمانبر است به ویژه برای دانشجویان بین المللی.
اگر متقاضی بین المللی قصد ادامه تحصیل در دوره دکتری آلمان به زبان آلمانی را داشته باشد، باید در یکی از آزمون های (DSH) یا (TestDaF) شرکت کند و پذیرفته شود.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان شامل موارد زیر است اما بهتر است مدارک مورد نیاز هر دانشگاه نیز به صورت جداگانه مورد بررسی قرار بگیرند:
دانشجویان بین المللی که در آلمان به تحصیل می پردازند می توانند پس از فارغ التحصیل شدن به مدت 18 ماه در این کشور اقامت داشته باشند و به دنبال کار بگردند و پس از سه سال اقامت دائم خود را دریافت کنند.
دوره کارشناسی، 6 تا 8 ترم؛ دوره کارشناسی ارشد، 3 تا 4 ترم؛ دوره دکتری، 3 تا 6 سال.
سال تحصیلی در آلمان از ماه سپتامبر آغاز شده و تا مارچ یک ترم تحصیلی (زمستان) و از ماه آپریل تا آگوست (تابستان) ترم دیگر را شامل می شود.
دانشگاه ها در آلمان به سه دسته مراکز دانشگاهی، دانشگاه های علمی کاربردی و هنر و موسیقی تقسیم می شوند.
شهرهای برلین، مونیخ و فرانکفورت.
متقاضیان تنها حدود 10 الی 15 دقیقه زمان برای مصاحبه با افسر سفارت آلمان خواهند داشت.
گروه مهاجرتي دياكو با بيش از ١٠ سال سابقه درخشان در زمينه انواع مهاجرت هاي قانوني به كشور آلمان و با بيش از ١٠٠٠ پرونده موفق اعم از ويزاي تحصيلي، ويزاي آوسبيلدونگ، ويزاي ثبت شركت، ويزاي كاری(جاب سيكر و جاب آفر)، پیوست به خانواده، خرید ملک و سرمایه گذاری فعال میباشد.
این شرکت دارای ۲ شعبه فعال در ۲ شهر تهران و کرج می باشد .
گروه مهاجرتی دیاکو مفتخر به همکاری بصورت مستقیم با بیش از ۹ شرکت مهاجرتی و ۲۳ آژانس مسافرتی در سراسر ایران می باشد.
گروه مهاجرتی دیاکو با کادری مجرب متشکل از پزشکان، پرستاران، مهندسین ساکن آلمان اماده ارائه خدمات تخصصی و ویژه به ایرانیان و فارسی زبانان سراسر دنیا می باشد.
دفتر کرج: کرج آرادگان، چهارراه طالقانی، برج یادمان
دفتر تهران: تهران جردن، مهراد، بن بس زاور